Siirry sisältöön

Kyläillään yhdessä -tapahtuma järjestettiin laajassa yhteistyössä

Sangin koulu.
Yhteisöllinen ja osallistava Kyläillään yhdessä -tapahtuma järjestettiin Utajärven Sangin koululla viime syksynä. Kaikille avointa ja maksutonta tapahtumaa suunniteltiin ja se toteutettiin laajassa yhteistyössä eri järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

Kun Yhdessä osallisuutta -hanke alkoi meillä Utajärvellä, kutsuin mukaan työryhmän, jolla hanketta alkaisimme toteuttaa. Työryhmään kutsuin mukaan työntekijöitä, jotka työskentelevät hyvinvointipalveluissa eri tehtävissä hankkeen kohderyhmään kuuluvien kanssa. Heitä ovat lisäkseni kulttuurisihteeri, etsivä nuorisotyöntekijä, nuorisotyöntekijä, liikunnanohjaaja ja työllisyyskoordinaattori. Lisäksi kutsuin mukaan seurakunnan ja 4H:n edustajat sekä kaksi yhdistysagenttia.

Pohdimme yhdessä hankkeen ideaa ja toteuttamista: mitä, missä, miten, kuka, milloin. Aika nopeasti syntyi kaksi ideaa, joista toinen ”Yhteinen Olohuone” jäisi odottamaan tilaratkaisuja. Toisena ideana syntyi yhteisöllinen ja osallistava tapahtuma kyläkeskustan ulkopuolelle nimeltään Kyläillään yhdessä. Tämän idean pohjalta sovimme seuraavan palaverin, johon kutsuttiin mukaan eri järjestöjen edustajia sekä vanhus- ja vammaisneuvosto. Myös toinen kunnassa toimiva hanke ”Eloa ja iloa kylille” pyydettiin mukaan.

Tapahtumapaikaksi valittiin kyläseuran ehdottamana Sangin koulu, kyläseuran ylläpitämä vanha koulu reilut 20 kilometriä keskustasta sivukylällä. Halusimme järjestää tapahtuman muualla kuin kirkonkylällä. Järjestimme linja-autokuljetuksen sekä saattajia kyläkeskustasta paikan päälle. Linja-autoksi valittiin ns. matalalattiabussi, jotta esimerkiksi apuvälineiden kanssa liikkuvilla oli helpompi päästä kyytiin. Linja-autoon sai lähteä halukkaita mukaan ja erikseen kutsuttuina kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnan sekä ikäihmisten päivätoiminnan väkeä. 

Tapahtuman sisältöä suunniteltiin yhteistyössä. Eri järjestöillä ja yhdistyksillä oli niiden toiminnasta kertovia esittelypisteitä. Vanhus- ja vammaisneuvosto esittäytyi ja sillä oli kysely osallistujille neuvoston toimintaan liittyen. Kulttuurituottaja huolehti tilaisuuden äänentoistosta ja musiikkiesityksestä. Yhdistyksiltä oli laulua ja runoesityksiä. Eloa ja iloa -hanke järjesti tuolijumppaa ja esitteli kuntosalitoimintaa. Kunnan kustantamana tarjottiin keittolounas ja Kehitysvammaisten tukiyhdistys leipoivat  jälkiruokapullat. Tarjoilussa avustivat Sangin kyläseura ja nuorten työpaja.

Kaikkiaan tapahtumassa oli kävijöitä yli 100, vaikkakin tiedottamisessa tapahtui informaatiokatkos: paikallislehdessä ei ollut tapahtuma-mainosta. Mainokset olivat kunnan eri some-tileillä sekä ns. infotauluilla. Mutta eipä hätää, liikunnanohjaaja ja hyvinvointikoordinaattori jalkautuivat edellisessä viikolla jakamaan paperisia esitteitä postilaatikoihin yli 300 kappaletta.

Yhteistyössä on voimaa, se todettiin tapahtuman jälkeen jälleen kerran. Yhteistyö toimii todella hyvin kunnan, seurakunnan, eri järjestöjen ja toimijoiden kera. Kaikkien järjestöjen ja yhdistysten ei tarvitse olla kaikissa yhteisisissä tapahtumissa mukana, vaan he itse valitsevat mihin pääsevät ja haluavat osallistua. Karkean arvion mukaan kustannukset tapahtumasta kunnalle olivat ilman työntekijöiden palkkakustannuksia noin 500 euroa, sisältäen tarjoilut. Linja-auton maksoi hanke. Yhdessä osallisuutta -hanke teki tapahtumasta omat kyselyt, yhteenvedon ja kustannuslaskelmat. Myös me kunnan puolelta teimme pienen kyselyn mukana olleille järjestöille siitä, miten tapahtuma heidän mielestään onnistui, jotta voimme seuraavasta tapahtumasta tehdä vielä paremman. Uusi Kyläillään yhdessä -tapahtuma on toteutumassa tänä keväänä Ahmaksen kylällä. 


Kirjoittaja:

Minna Huuhtanen on Utajärven kunnan hyvinvointikoordinaattori. Hänen työtehtäviinsä kuuluu laajalti terveyden, hyvinvoinnin, turvallisuuden ja osallisuuden kenttään kuuluvat asiat.