Siirry sisältöön

Vapaaehtoisten päivä kannustaa kiittämään kaikkia kunnassa toimivia vapaaehtoisia

Kahvitarjoilu: kaksi kakkua, mehukannu ja kahvikuppeja.
Vapaaehtoisten päivä on joulukuinen kansainvälinen juhlapäivä, jota juhlitaan Suomessa tänä vuonna 2.12.2022. Päivän tarkoituksena on huomioida ja kiittää vapaaehtoisia heidän tärkeästä toiminnastaan muiden iloksi ja avuksi. Kansallisesti päivää vietetään Kansalaisareenan toimesta, joka mm. palkitsee vuoden vapaaehtoisen ja jakaa materiaalia vapaaehtoisten kiittämisen tueksi.

Kuntien sisällä toimii monenlaisia palkattomia vapaaehtoisia. Osa toimii esimerkiksi yhdistysten, seurojen tai seurakunnan kautta ja osa itsenäisesti. Vapaaehtoiset vetävät muun muassa liikuntaryhmiä ja kerhoja, toimivat ystävänä yksinäiselle, käyvät kauppa-apuna tai kunnostavat kylätaloja. Jokainen vapaaehtoinen tukee ja lisää omalla toiminnallaan kuntalaisten hyvinvointia. Heidän panoksensa on valtavan tärkeä ja jokainen on todellakin huomioinnin ja kiitoksen ansainnut.  Ilman vapaaehtoisia moni toiminta jäisi järjestämättä ja monet kohtaamiset kohtaamatta. 

Yksi hyvä tapa muistaa vapaaehtoisia on kumppanikuntamme Haapaveden esimerkki. Tänä vuonna he kutsuvat vapaaehtoisia äänimaljarentoutukseen ja syömään. Lisäksi osallistujia muistetaan kiitoskorteilla. Järjestelyistä vastaa kaupungin järjestöyhdyshenkilö. 

Kunnat voivat huomioida ja kiittää vapaaehtoisia myös nostamalla vapaaehtoistoimijoita ja toimintaa omissa sosiaalisen median kanavissa tai tekemällä yhteistyötä paikallislehden kanssa. Lisäksi kunnat voivat palkita vuoden vapaaehtoisen tai järjestää koulutuksia tai virkistäytymistä vapaaehtoisille tai keskustelutilaisuuksia vapaaehtoisuuteen liittyen. Muistamiset voivat olla myös kiitoslahjoja suklaan tai vaikkapa elokuva- tai uimalippujen muodossa. 

Vapaaehtoisten jaksaminen ja huomioiminen on tärkeää, jotta tekijöitä löytyisi jatkossakin. Vapaaehtoisuuteen pohjautuvan toiminnan tulee olla mielekästä eikä kuluttavaa. Jotta kunta ja vapaaehtoiset voivat toimia yhteistyössä, täytyy löytyä molemmille sopiva tapa toimia.  


Kirjoittajat:

Eeva Vaskilampi 

Kirjoittaja työskentelee Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksessä Yhdessä osallisuutta -hankkeen projektikoordinaattorina ja on kiinnostunut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä ja kunta-järjestöyhteistyöstä. 

Terhi Niemelä 

Kirjoittaja työskentelee Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksessä Yhdessä osallisuutta -hankkeen projektityöntekijänä ja on kiinnostunut asiakasosallisuudesta sekä yhteisön ulkopuolelle jääneiden tukemisesta.